Konneveden kotiseutumuseon AR-kierroksen esittelytaulu kuva Jonina Vaahtolammi

Konneveden kotiseutumuseon AR-kierroksen esittelytaulu kuva Jonina Vaahtolammi

Suomen sadat vapaaehtoisten yhdistystoimijoiden ja kuntien ylläpitämät paikallismuseot hoitavat ja esittelevät merkittävää osaa kulttuuriperinnöstämme. Kotiseutumuseoissa, erikoismuseoissa ja muissa paikallisissa museoissa hoidetaan museokokoelmia, järjestetään tapahtumia ja tarjotaan osallistumisen mahdollisuuksia kulttuuriperinnön parissa niin paikallisille asukkaille kuin kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille. Yleisön odotusten ja digitalisaation lisääntymisen myötä paikallismuseoissa on hyvä pohtia toiminnan kehittämistä ja digitaalisten palveluiden hyödyntämistä. 

Paikallismuseot ovat pääosin yhdistysten vapaaehtoisvoimin tai kuntien sivutoimisesti ylläpitämiä museoita: kotiseutumuseoita, erikoismuseoita ja muita paikallisesti merkittäviä museoita. Kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämiä paikallismuseoita on Suomessa yli 700, ja näiden lisäksi on satoja yksityisomistuksessa olevia kokoelmia ja museoita. 

Paikallismuseot tarjoavat monenlaisia museopalveluita ja -elämyksiä paikallisille asukkaille ja matkailijoille. Ne esittelevät kokoelmiaan näyttelyillä, järjestävät runsaasti yleisötapahtumia ja kertovat paikallisesta kulttuuriperinnöstä koululaisille. Kävijät kuitenkin toivovat ja odottavat enenevässä määrin palveluita ja sisältöjä myös digitaalisissa ympäristöissä ja digitaalisilla tavoilla. Monipuolisemmilla palveluilla museoiden on mahdollista tavoittaa laajempia yleisöjä ja kertoa tarinoitaan yhä useammalle. 

Museo Brunoun digitaalista draamaopastusta tutkimassa Kuva Marika Punamäki

Museo Brunoun digitaalista draamaopastusta tutkimassa Kuva Marika Punamäki

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Liitto edistää kulttuuriperintötyötä esimerkiksi edunvalvonnan, koulutuksen ja hankkeiden avulla. Kotiseutuliiton yli 800 yhteisöjäsenestä varsin monella on museotoimintaa ja paikallismuseo – tuoreimman jäsenkyselyn mukaan yli 40 prosentilla. 

Kotiseutuliiton parhaillaan käynnissä olevassa hankkeessa tarjotaan tukea ja ideoita paikallismuseoiden digiloikkaan. Digipamuksi nimetyssä hankkeessa etsitään ja jaetaan paikallismuseoille sopivia digitaalisia palveluita ja toimintamalleja museotoiminnan eri osa-alueilta. Hankkeen rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta (NextGenerationEU). 

Hyviä toimintamalleja, pilotteja ja näkyvyyttä museoille

Digipamu-hankkeessa etsitään pienillä resursseilla toimiville paikallistoimijoille sopivia tapoja tuottaa digitaalisia palveluita. Hanke etsii keinoja esimerkiksi kokoelmien esittelyyn digitaalisilla alustoilla, verkko- ja virtuaalinäyttelyiden tekemiseen, digitaalisiin opaskierroksiin sekä sähköiseen viestintään ja markkinointiin. Tuloksista tuotetaan verkkokoulutusten ja -klinikoiden sarja sekä verkko-opas vuonna 2025. 

Hankkeessa kootaan myös pieni pilottiryhmä, johon on etsitty mukaan omia digitaalisia palveluitaan kehittäviä paikallismuseoita. Pilottiryhmän toiminta käynnistyy loppuvuodesta 2024. Piloteissa tullaan kehittämään ja kokeilemaan onnistuneita ratkaisuja esimerkiksi paikallismuseoiden mobiiliopastuksista, QR-koodien käytöstä sekä verkkokaupoista. Pilottitoiminnasta ja sen tuloksista päästään kertomaan lisää ensi vuonna hankkeen koulutuksissa ja verkko-oppaassa. 

Myös paikallismuseoiden näkyvyyttä digimaailmassa on tarkoitus parantaa. Kotiseutuliitto selvittää sopivaa tapaa koota kaikkien Suomen paikallismuseoiden perustiedot yhdelle digitaaliselle kartalle, jotta kiinnostuneet kävijät löytävät museoihin helpommin. Tavoitteena on, että jo ensi kesänä kiinnostuneet vierailijat voisivat etsiä yhdeltä karttanäkymältä paikallismuseoita käyntikohteiksi. 

Kotiseutuliiton hanketiimi tutustuu myös hankkeen aikana paikallismuseoihin ja niiden digitaalisiin ratkaisuihin eri puolilla Suomea. Hankkeen museovierailut ovat suuntautuneet jo Kanta-Hämeeseen, Pohjois-Savoon ja Keski-Suomeen. Vierailukohteiden onnistuneita digitaalisia palveluita esitellään hankkeen aikana monin eri tavoin. 

Janakkalan Laurinmäen eMuseo ja tuulimylly kuva Riina Koivisto

Janakkalan Laurinmäen eMuseo ja tuulimylly kuva Riina Koivisto

Uusia ideoita paikallismuseoiden kehittämiseen

Jo tässä vaiheessa Kotiseutuliiton hanketta on käynyt selväksi, että monissa paikallismuseoissa tehdään varsin innovatiivista ja onnistunutta digitaalista museotyötä. Kannattaa suunnata viimeistään ensi kesänä tutustumaan esimerkiksi Juankoskelle Museo Brunoun digitaalisiin draamaopastuksiin tai Konnevedelle kotiseutumuseon AR- eli lisätyn todellisuuden tekniikkaa hyödyntävään Lehmipolku-kierrokseen. Monen paikallismuseon digiaineistoihin voi tutustua myös omalta kotisohvalta käsin, kuten Janakkalan Laurinmäen Torpparimuseon mobiiliopastuksiin. 

Monien paikallismuseoiden aukioloaika keskittyy kesään. Digitaaliset palvelut ja museoiden kokoelmien esittely digitaalisilla alustoilla laajentaa merkittävästi paikallismuseoiden mahdollisuuksia ja keinoja kertoa kulttuuriperinnöstä ympäri vuoden. 

Hankkeen tiedonlevityksen ja koulutusten avulla moni paikallismuseo saa toivon mukaan lisää ajatuksia ja ideoita digitaalisten palveluiden hyödyntämiseen ja pystyy niiden avulla kehittämään palveluitaan. Tulevaisuudessa entistä useamman paikallismuseon kokoelmiin ja tarinoihin voi tutustua myös digitaalisissa ympäristöissä ja digitaalisilla keinoilla. Samalla parantuvat niin kulttuuriperinnön saavutettavuus, kiinnostavien kulttuurimatkailupalveluiden tarjonta kuin osallisuus kulttuuriperintöönkin. 

Lue lisää Kotiseutuliiton hankkeesta: https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/hankkeet/digipamu-hanke/

Kirjoittaja Jonina Vaahtolammi on kulttuuriperintöalan kehittäjä, joka työskentelee Suomen Kotiseutuliitossa hankekoordinaattorina.