Kirjoittajalle

Call for Papers – kevät/spring-2024

Deadline

Jokaisen tulevan numeron deadline ilmoitetaan erikseen kirjoittajakutsussa (call for papers). Kirjoittajakutsu julkaistaan), ja jaetaan museoposti-sähköpostilistalla sekä muilla relevanteilla sähköpostilistoilla. Jos juttu tulee aineistopäivän jälkeen, se voidaan jättää julkaisematta kokonaan tai siirtää seuraavaan lehteen. Päivämääriä voi myös tiedustella toimituksesta sähköpostitse.

Aineiston toimittaminen

Jutun voi lähettää suoraan päätoimittajalle sähköpostin liitetiedostona. Voit myös lähettää jutun sille toimituskunnan jäsenelle, joka juttua on sinulta pyytänyt, jos näin on sovittu. Toimitathan silloin juttusi muutamaa päivää ennen deadlinea, jotta se varmasti ehtii lehteen ajoissa. Lähetä juttusi osoitteeseen kabi@museion.fi

Tekstin muoto, pituus ja tallentaminen

Teknisistä syistä jutun tulee olla muotoilematonta tekstiä, ilman ylimääräisiä rivinvaihtoja, lihavointeja, kursiiveja tms. Jos sinulla on toiveita artikkelisi asettelusta, voit kertoa niistä sähköpostissa jutun toimittamisen yhteydessä. Toiveesi pyritään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon.

Jutussa tulee aina olla:

  • otsikko
  • ingressi
  • väliotsikot
  • kappalejako
  • kuvateksti (sisältäen kuvaajan nimen), jos artikkeliisi tulee kuvia. Kuvat eivät silti ole pakollisia itsessään, vaan voit hyvin myös lähettää kuvattoman artikkelin. Kuvat ovat suositus, mikäli mahdollista. Ilmoitathan, oletko kiinnostunut mahdollisen kuvituksen liittämisestä juttusi yhteyteen.
  • sekä lyhyt kuvaus kirjoittajasta (esim. ”Kirjoittaja on HuK, joka opiskelee taidehistoriaa Turun yliopistossa / työskentelee museoassistenttina X:n museossa”)

Oikolue juttu ennen lähettämistä itse tai tekstinkäsittelyohjelman oikolukutoiminnon avulla. Tekstin tulisi olla 1,5–2 liuskaa pitkä. Pidempien artikkelien julkaisemisesta voit keskustella toimituskunnan kanssa.

Lähetä tekstisi tallennettuna .doc- tai .docx-muotoon. Vältäthän muita tallennusmuotoja.

Mikäli käytät tekstissäsi viitteitä, käytäthän loppuviitteitä. Viitteet sijoitetaan artikkelin loppuun, ei sivun alareunaan.

Kuvitus

Ideoi juttusi kuvitus jo ennen kuin aloitat kirjoittamisen. Voit keskustella kuvista myös sen toimituskunnan jäsenen kanssa, joka jutun on sinulta tilannut. Toimituskunnalta voi pyytää kuvitusapua, mutta tee se ajoissa. Toimituksella ei ole kuva-arkistoa. Toimituksella on rajallinen mahdollisuus saada kuvituksia juttusi yhteyteen. Jos olet kiinnostunut kuvituksen tilaamisesta, tee se hyvissä ajoin. Toimitus ei voi luvata varmaksi kuvitusta, mutta pyrkii löytämään sopivan tekijän.

Juttusi mukana voit toimittaa 2-5 kappaletta kuvia.

Toimita kuvan mukana sen ottajan nimi sekä kuvateksti. Kuvaformaateista käyvät .tiff tai .jpg, piirroksissa sopivat myös .gif ja .eps. Kuvan koon tulisi olla enintään 800 x 600 pikseliä ja resoluutio on nettijulkaisussa 72 pistettä/tuuma.

Vältäthän liian suurien kuvatiedostojen lähettämistä sähköpostin liitetiedostoina. Maksimikoko liitetiedostona lähetettävälle kuvatiedostolle on 2 MB. Kuvia käsitellään julkaisun yhteydessä esim. pienentämällä niitä verkkoalustalle sopivaksi. Kabi pidättää itsellään oikeuden kuvien muokkaamiseen.

Kirjoittaja vastaa itse jutussaan käyttämiensä kuvien tekijänoikeuksien selvittämisestä eli jos käytät jutussasi jonkun muun kuin itsesi tuottamaa materiaalia (kuvia, karttoja tms.), pyydä AINA lupa julkaisua varten tekstin kirjoittajalta, kuvan ottajalta tai piirtäjältä. Huomioithan myös, että joissakin museoissa tai vastaavissa paikoissa kuvaamiseen tarvitaan lupa silloin, kun kuvat on tarkoitettu julkaistaviksi. Kysy tällöin aina ko. museosta ohjeita kuvien julkaisemiseen liittyen. Jollei julkaisulupaa jutussa käyttämääsi aineistoon ole, sitä ei voi käyttää Kabissa.

Toimituksen oikeudet

Päätoimittaja päättää aina jutun julkaisemisesta.

Juttua voidaan toimituksessa muokata tai lyhentää. Tässä tapauksessa pyrimme olemaan sinuun yhteydessä. Tilanteen vaatiessa myös pyydetty juttu saatetaan jättää julkaisematta tai julkaista jossain Kabin tulevassa numerossa.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat kirjoittaa Kabiin, ota yhteyttä toimituskuntaan: kabi@museion.fi