Anna Meronen

Heinonen, Jouko & Lahti, Markku (2001). Museologian perusteet. 3. uudistettu painos. Suomen museoliiton julkaisuja 49.


Ulkoasultaan tylsä, mutta muuten mukava

Heinosen ja Lahden teos Museologian perusteet on oppikirja, jonka varsin kunnianhimoisena pyrkimyksenä on antaa ”perustiedot museotyöstä ja sen tavoitteista tasolla, joka museoiden on vähintään hallittava”. Noin kolmeen sataan sivuun on yritetty puristaa kaikki olennainen museologiasta, museoiden historiasta ja myös käytännön museotyöstä. Huimaavaan tavoitteeseen nähden teos on mielestäni melko onnistunut.


Monille opiskelijoille teos on varmasti ensimmäisiä, johon he museologian opinnoissaan törmäävät. Oma kohtaamiseni teoksen ja museologian kanssa alkoi täynnä suuria odotuksia, jatkui sarjana pettymyksiä ja pitkiä haukotuksia, mutta päättyi lopulta ihastukseen. Tämä siksi, että kirjan ensimmäiset luvut, muun muassa Museolaitoksen yleinen historia, eivät saaneet minun kiinnostustani heräämään. Tästä en voi silti syyttää kirjoittajia, kaikki aiheet eivät vain voi kiinnostaa kaikkia.

Museologian perusteet -kirjan kansi. Kuva: Anna Meronen.

Kokonaisuudessaan kirjan luvut on jaoteltu selkeästi ja johdonmukaisesti. Kieli on selkeää, tekstin puolesta kirja on helppolukuinen. Ulkoasussa ja taitossa olisi kuitenkin mielestäni selvästi parantamisen varaa. Jos sillä on haluttu antaa museologiasta harmaa ja väritön kuva, niin siinä on onnistuttu. Suurin osa teoksesta on pelkkää tiivistä tekstimassaa, joka tekee lukemisesta ajoittain hyvin raskasta, silmät eivät tunnu pysyvän perässä. Ainoastaan lukujen pääotsikot on taitettu samaan tyyliin kuin kansi, sekin on pääosin harmaa. Koko kirjan ainoa väriläiskä on kannessa oleva pieni kuva Louvren lasipyramidista. Perustaitosta, tasapaksuudesta ja pehmeistä kansista on toisaalta se hyöty, että kustannuksissa on varmasti säästetty ja näin opiskelijan kukkaro keventyy vähemmän kuin jos ulkoasuun olisi panostettu kunnolla.


Harmillista on se, että hyvä sisältö saattaa hukkua keskinkertaiseen ulkoasuun. Perustiedot teoksesta saa varmasti. Pintaraapaisun jälkeen perusteellisempaa tietoa täytyy hakea muualta. Siksi lähdeviitteet olisivat monesti olleet paikallaan, onneksi takaa löytyy sentään kattava kirjallisuusluettelo. Teinikielellä tiivistettynä kirja on ”perussetti”, ei mitenkään yllätyksellinen, mutta helppo ja mukava johdatus museologian maailmaan.


Mitat: korkeus 24,5 cm, leveys 17 cm, paksuus 1,7 cm ja paino ??g
Ulkoasu ja taitto: tiivis ja tylsä
Ensivaikutelma: huimaava
Jälkimaku: Lisää!