Anna Meronen


Rahwaan puku. Näkökulmia Suomen kansallismuseon kansanpukukokoelmiin.
Folk Costume. An Overview of the Folk Costume Collection of the National Museum of Finland.
Ildiko Lehtinen, Pirkko Sihvo
Toim. Pirkko Sihvo
3. uudistettu ja laajennettu painos
Museovirasto, Helsinki
Vammalan Kirjapaino Oy, 2005


Rahwaan puku valittiin Suomen museoliiton vuoden 2006 Museojulkaisukilpailussa Museokirjaklassikoksi. Raadin perusteluissa todettiin muun muassa: ”Rahwaan puku on tietosisällöltään runsas ja esitystavaltaan komea teos. Julkaisu on perinpohjainen selvitys suomalaisista kansanpuvuista. — Teoksen ulkoasu on loistava. Kuvitus on erinomainen ja piirrokset selkeitä”. Rahwaan puvun ensimmäiset painokset julkaistiin vuonna 1984 ja ne ovat olleet loppuun myytyjä jo pitkään. Uudistettu ja laajennettu painos ilmestyi vuonna 2005. Teoksen avulla lukija pääsee tutustumaan Suomen kansallismuseon kansanpukukokoelmiin; miten naiset ja miehet Suomessa ovat pukeutuneet, millaisia olivat heidän päähineensä, jalkineensa sekä korunsa.


Itse muistan kantaneeni Rahwaan pukua kotiin kirjastosta jo teini-ikäisenä, joten kun uusi painos viimein ilmestyi, oli se ehdottomasti hankittava. Olenkin syyttänyt kiinnostustani kansanpukuihin – sekä Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoja – siitä, että aloin opiskella kansatiedettä. Kirja on paitsi painavaa kannettavaa, myös painavaa luettavaa, se on perusteellinen tietokirja. Teksti on selkeää, mutta helpointa on lukea vähintään alaluku kerrallaan, sillä silmäileminen on vaikeaa. Jos jotakin yksittäistä asiaa haluaa teoksesta etsiä, on helpointa käyttää hyvin tehtyä hakemistoa.


Rahwaan puvussa on vaihteleva ja laadukas kuvitus, enää puuttuu että lukija pääsisi aistimaan materiaalien tunnun ja tuoksut. Kuvatekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi, numerointi helpottaa oikean kuvan ja tekstin yhdistämistä. Välillä laajat kuvakokonaisuudet katkaisevat tekstin jopa kesken sanaa, niin että jatkoa lukemalleen on vaikea löytää. Ja kun jatko löytyy, on jo unohtanut mitä on lukenut. Tällaisissa kohdin parempi ratkaisu olisi lopettaa edelliseen virkkeeseen tai kappaleeseen.


Itse en ole erityisesti perehtynyt pukuihin, joten välillä kaipasin sanastoa ja lisää selitystä. Vaikka teos on perusteellinen, erityisesti materiaaleista ja valmistusmenetelmistä voisi olla enemmänkin tietoa. Kirjan rinnalla voi tietysti sanastoja käyttää, mutta pienet perusteet voisivat olla liitteenäkin. Kuinkakohan moni tämän lukijoista on joskus päässyt hypistelemään, tai edes näkemään, bomersinia, tobinia tai kamlottia?

Rahwaan puku on hyvä esimerkki siitä, miten teksti ja kuvat täydentävät toisiaan saumattomasti. Aihe on helposti lähestyttävä aivan kenelle tahansa, jokaisella on kokemuksia pukeutumisesta. Mielestäni teos sopii parhaiten hiljalleen nautiskeltavaksi, sellaisiin hetkiin kun on aikaa paneutua kauniisiin kuviin ja perusteelliseen tekstiin. Ei kiireeseen.