Uuden vuoden 2006 mukana saapui Kuriositeettikabinetin ensimmäinen numero. On hienoa huomata, miten kokoontumiset Hämeenkadun Aschanilla kahvin ja ideoinnin merkeissä ovat tuottaneet tulosta. Innostuneesta keskustelusta on syntynyt lehti, josta olemme hyvin ylpeitä. Sen lisäksi, että se on ensimmäinen museologian opiskelijoiden ylläpitämä verkkolehti, ainejärjestöjen kuten muidenkin tahojen verkkolehdet ovat yhä harvinaisia. Näin pienelle sekä nuorelle, mutta aktiiviselle ainejärjestölle oman verkkolehden perustaminen on suuri asia niin identiteetin kuin näkyvyydenkin kannalta. Verkkolehti tuo mukanaan jatkuvuutta sekä konkreettisen keinon toimia jäsenistön hyväksi, tiedottaa ja olla tiedostava.


Kuriositeettikabinetti on ollut Museionin taustalla jo perustamiskokouksesta ja vuodesta 2002 lähtien. Silloiset perustajat halusivat oman lehden ja ehtivätkin jo nimetä sen sekä kirjoittaa muutamia artikkeleita. Sivuainejärjestölle tyypilliseen tapaan, henkilöt hallituksessa vaihtuivat nopeasti, työelämä vei mukanaan ja idea unohtui moneksi vuodeksi. Vuoden 2004 hallituksessa ajatus lehdestä alkoi elää uudestaan ja sai kimmokkeen keväällä 2005 museologiassa järjestetystä projektiseminaarista. Seminaarin tavoitteena oli mm tuottaa artikkeleita ja tarjota niitä sopivien tahojen julkaistavaksi. Keskustelurikkailla luennoilla esitettiin kysymys miksei meillä voisi olla omaa kanavaa museologian parissa syntyvien artikkelien julkaisemiseen. Syntyi idea omasta verkkolehdestä, jossa käsiteltäisiin ajankohtaisia museologisia aiheita ja nimenomaan opiskelijan näkökulmasta.


Hauskaa sekä samalla kuvaavaa on miten Kuriositeettikabinetti kävi kolmen vuoden aikana läpi todellisen kauneusleikkauksen, jota etenkin uusi nimi Kuriositeettikabi.net edustaa. Perinteisen paperiversion muuttaminen ideatasolla elektroniseksi julkaisuksi kävi yllättävän kivuttomasti ja ratkaisu tuntui jopa luonnolliselta, etenkin kun vanhat artikkelit olivat kadonneet kirjoittajiensa mukana ympäri Suomea. Helppo ylläpito sekä muokkaaminen olivat meille olennaisia asioita. Toisaalta, laajempaa lukijakuntaa tuskin enää voisi toivoa, sillä internetin kautta olemme löydettävissä missä päin maailmaa tahansa. Mielestäni on myös hienoa, miten voimme torjua museologiaan liitettyä mielikuvaa vanhanaikaisuudesta sekä pysähtyneisyydestä näinkin modernilla tavalla. Olemme tällä tavoin mukana museologian alan muutoksessa.


Kokoontumisten alettua kehitys ideasta verkkolehdeksi on ollut hyvin nopeaa. Keväällä ehdimme jo hahmottaa lehden puitteet, koota aihepiirejä ja miettiä teknistä toteutusta. Syksyllä hanke vasta todella pääsi käyntiin ja mukaan liittyi tuore päätoimittajamme muun muassa teknisen tietämyksensä kanssa. Koko pieni ydinjoukkomme on ollut tiiviisti hankkeessa mukana ja kaikki ansaitsevat suuret hillomunkit kiitokseksi hyvin tehdystä työstä. Kokoontumiset Aschanilla siis jatkuvat edelleen seuraavan numeron tiimoilta. Oikein odotan lämpimän teen tuoksua ja iloista keskustelua.


Hyviä lukuhetkiä kaikille toivotellen


Anniina Lehtokari
Uuden hallituksen puolesta Museion ry:n väistyvä puheenjohtaja